Nástup technologie s divným jménem - DRON

Když byste se před pár lety ptali na to, co jsou to drony kolemjdoucích na ulici, řekli by asi myslíte dredy, ne? Dnes už jsou drony se běžným uživatelským nástrojem v různých sektorech, od zemědělství až k zábavě.

Vzhledem k tomu, že jejich přítomnost se zvyšuje v řadě průmyslových odvětví, není pochyb o tom, že jejich image drahé hračky, na kterou je třeba mít pilotní licenci, zcela jistě ustupuje do pozadí. A mladí nastupující inženýři v mnoha technických oborech, už budou muset znát všechny fígle nejnovější technologie UAV (Unmanned Aerial Vehicles), její bezpečnostní postupy a zásady ochrany soukromí.

Co je dron?
Bezpilotní vznášedlo, nejčastěji známé jako dron, jsou vlastně malá letadla, které se často používají, když je použití pro letadlo s posádkou příliš finančně nákladné nebo prostě riskantní. Tyto pokroky moderní techniky mohou mít instalovány kamery, GPS a další různé senzory pro sledování okolních podmínek. 
Jen ten zaužívaný terminus technikus bez-pilotní, je trochu protimluv, jelikož na zemi musí být pilot - řidič, spojený s dronem vysílacím zařízením, které mu pohyb dronu přenáší kamerou na obrazovku jeho ovládání.

Ptáte se, jak vlastně drony změní svět?  

Jejich schopnost podívat se díky nim, do dosud nepřístupných oblastí, shromažďovat ohromující množství dat, z nich dělá zřejmou volbu pro ty, kteří pracují v ještě ne příliš zmapovaných oblastech země, v nebezpečném terénu nebo u těch, co řídí velké stavební projekty. Vlastně se o dronech předpokládá, že nahradí lidskou sílu v těch nebezpečnějších rolích a vytvoří tak bezpečnější prostředí pro práci v různých průmyslových odvětvích. Inženýři na stavbách, hasiči a nebo i jiné záchranné a armádní složky již využívají dronu jako průzkumného bezpilotního letadla.

Zde jsou některé z oblastí, ve kterých jsou již zavedeny drony:

▬ Mapování 3D: Drony vybavené 3D mapovým softwarem již značně podporují plánování a stavební dozor ve stavebnictví, taktéž řízení rizik v oblasti pojištění a údržby půdy v zemědělství, na mapování archeologických nalezišť a také snímaní obtížně přístupných technických děl tzv. fotogrametrií.
▬ Monitorování: Drony s tepelným zobrazováním a snímači pomáhají při průzkumu různých sítí a detekují především úniky plynu z plynovodů, čímž výrazně zlepšují bezpečnost zaměstnanců i samotného plynovodu jakožto zařízení.
▬ Osvětlení: Dronové jsou používány u významných událostí, jako je festival Coachella v Californii, k provedení skvělých nočních choreografií. Už dnes však existují projekty, kdy se zkoumá jejich použití v situaci, jako osobní pouliční osvětlení, které lze přivolat pomocí aplikace v mobilu, jenž takto osvětluje jinak příliš tmavé ulice.
▬ Monitorování a řízení sledování probíhajících přírodních katastrof: V důsledku přírodní katastrofy se používají drony jako vysílače signálů, nebo taky jako nositelé kamer, které pomáhají nalézt přeživší, nebo analyzují poškozenou infrastrukturu a dodávají na nepřístupná místa potřebné zásoby a vybavení.

Příležitosti, které drony vytváří, jsou velké a rozmanité a je stále důležitější, aby budoucí generace techniků, o nich věděli nejenom základy. 
Nejvíce se nyní drony šíří v armádách a bezpečnostních službách. Právě bezpečnostní rizika jsou to, co brání jejich masovějšímu nasazení. Víme však, že drony, dnes doručují poštu či menší zásilky a jedna indická společnost s pomocí dronů dodává pizzu ve velkoměstě, které by jinak nemělo v dopravní špičce šanci se k rychlému rozvozu dostat. Drony taktéž natáčejí filmy, u společnosti HBO, ale i u společnosti History Channel, byly drony hromadně využity pro natáčení seriálů Games of Throne, respektive Knightfall (HC).


A jak tedy vypadají vyhlídky na rozvoj používání dronů?
Zpráva z roku 2013 zveřejněná  mezinárodní Asociací pro bezpilotních systémy letadel  předpovídá, že do roku 2025 dojde k nárůstu více než 100 000 nových pracovních míst v oboru bezpilotních letadel, což je tak významný počet, který nelze ignorovat. Jelikož drony budou přítomny už v daleko širším spektru odvětví, jejich funkce se budou značně lišit a budou podstatně náročnější na ovládání než je tomu nyní. Například drony pro filmování budou fungovat úplně jinak než závodní drony. Výsledkem bude, že způsob, jakým jsou navrženy, vyráběny a kontrolovány a zhotoveny, se bude značně lišit.


Hrajete si dneska s dronem? Tak zítra už to může být vaše povolání.

Zdroj: internet, firemní zkušenosti

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pei - Inspirátor

Člověk člověku je nejnavštěvovanějším divadlem

   Vstupní opona se zvedá a my se ocitáme uprostřed ohromného divadla nazvaného život. Každý z nás má svou roli a denně stojíme na jevišti, ...